Over mij

 

 

In 2007 begon ik als zelfstandig grafisch vormgever. Sindsdien vang ik verhalen in beeldtaal en transformeer ik ideeën naar fysieke ontwerpen, meestal van papier.

Grafiek

Om het werken met de computer aan te vullen, startte ik in 2013 met de ambachtelijk opleiding Grafiek aan de Academie in Arendonk. Afdrukken met linosnede paste goed bij mij: hiermee kon ik strak werk maken, waarbij de verrassingen van het materiaal toch aanwezig bleven. Het maken van uitsneden in papier en sjabloondruk is een logisch vervolg. Het geeft dezelfde helderheid als de linosnede en levert keer op keer eigenzinnige vormen en texturen op. Ik vind het boeiend om in te zoomen op tekeningen of eerder gemaakt (druk)werk en dat uit te vergroten of te verknippen en te componeren tot iets nieuws. Naast vrij werk zet ik deze technieken regelmatig in bij het werk in opdracht.

Boekontwerp

In de loop van de tijd werd ik steeds vaker gevraagd voor het vormgeven van boeken. Om mij er beter in te bekwamen volgde ik in 2019 de Expert Class Boekontwerp bij Plantin, Instituut voor Typografie in Antwerpen. Tijdens deze expert class kon ik verder onderzoek doen naar vormgeving, papier, letters en druk- en bindwijzen.

Een boek maken vind ik een van de mooiste projecten in het grafische vak. Alles komt hier samen: het zoeken naar ordening in een berg aan informatie, het omzetten van ideeën naar vorm, het selecteren van materialen, het werken en afstemmen met anderen zoals opdrachtgever, drukker, binder en lithograaf. Door de vaak wat langere looptijd is er speelruimte om alle elementen op hun plaats te laten vallen. Het geeft enorme voldoening om het fysieke boek uiteindelijk in je handen te hebben en het papier, het gewicht, de kleuren en geuren te ervaren.

Contact

Op deze website zie je een selectie van mijn werk van de afgelopen jaren. Voor meer informatie kun je contact opnemen via mail (info@angeliquekleijne.nl) of telefonisch (06 38 12 91 79).