Animatie, Boek, Expositie, Grafiek, Uitsnede

HOMMAGE x FEMMAGE

(Foto: Hapé Smeele)

In de zomer van 2020 zouden Betty van Helmond en ik exposeren in Blaricum tijdens het Erfgoedfestival Gooi en Vecht. Dit is helaas vervallen door covid-19. Daarom organiseerden we zelf een intieme expositie in eigen huis & tuin waarmee we een eerbetoon brachten aan mensen en kunstenaars die ons geïnspireerd hebben. Tijdens vier zondagen in juli en augustus hebben we ruim 80 mensen rondgeleid bij ons werk.

 

Betty van Helmond

Opgegroeid tussen moeder, tantes en zussen, met een vader op de achtergrond, zag ik meer en meer hoe vrouwen hun familie bij elkaar houden. Ook mijn eigen gezin probeerde ik te laten groeien en bloeien. Enkele jaren geleden besloot ik mezélf verder te ontwikkelen en ik startte de opleiding Textiele werkvormen aan de ABK in Mol. Mede geïnspireerd door Antoni Tàpies ben ik de gelaagdheid van vrouwen gaan uitwerken: hun pijn, verdriet en vreugde, zichtbaar in gezichten en handen van de werkelijk oude vrouwen. Wie zijn zij, wat hebben ze meegemaakt? De manier waarop ik foto’s bewerk, met transparant papier, bijenwas, naald en draad, representeert deze gelaagdheid.

(Foto’s: Erwin Vrensen)

 

Angelique Kleijne

Marthe Wéry en William Kentridge zijn twee kunstenaars die mij enorm aanspreken. Haar werken op papier zijn vol stilte, eenvoud en poëzie; zijn tekeningen en animaties juist zwart, snel en indringend. Al deze kwaliteiten bieden mij houvast in het rumoer van alledag en sijpelen door in mijn eigen werk. Bijvoorbeeld in de illu­straties voor de serie vertalingen van Rudolf Steiner of voor de nieuwe roman van Fleur Bourgonje. En in mijn vrije werk, voortbordurend op het ontwerp voor de website van Karel Albert Schmidt. Voor deze expo mondde het uit in heldere grafiek, ­ruisende uitsneden en een waterval van kleur, op papier en als korte animatie, gemaakt van ruim 100 houtskooltekeningen. 

 


Animatie ‘Metamorfose’ – houtskooltekeningen

 

 


Animatie ‘Metamorfose – kleurpalet K.A. Schmidt

 

 

Preview op zaterdag

      

      

      

     

     

(Foto’s: Hapé Smeele)

 

Eerste dag | eerste ronde

(Foto’s: Erwin Vrensen)