Boek

Nieuwe roman van Fleur Bourgonje

‘Vijf mensen uit verschillende landen – twee vrouwen en drie mannen – zijn door een ogenschijnlijk toeval in hetzelfde etmaal terechtgekomen op een klein eiland in de zuidelijke Chileense archipel. In hun rugtassen zitten, verborgen onder kleding, proviand en overlevingsgereedschap, fragmenten van hun levensloop. Het zesde personage is de liefde.

Aan de hand van vijf tevoorschijn gehaalde brokken leven doet de auteur een poging de verschillende stadia en uitingsvormen te beschrijven van het gevoel waarnaar, waar ter wereld ook, het meest intens wordt verlangd, dat bij verlies het meest schrijnend wordt gemist en bij het verglijden van de tijd alleen door berusting draaglijk wordt. Het is niet meer dan een poging. Een eromheen schrijven door stemmen, (droom)beelden, geuren en geluiden op te roepen. Een pentekening van een strand aan het eind van de wereld waarop wrakhout, herinneringen en mogelijk geluk aanspoelen.

De liefde is de enige die zich niet te kennen geeft in woorden. Toch is háár levensloop de gouden draad in het eilandverhaal.’

 

Afgelopen winter heb ik de vormgeving verzorgd voor de nieuwe roman Liefde, liefde van Fleur Bourgonje, uitgegeven door Hapé Smeele van Uitgeverij Nachtwind. Naast het zetten van de tekst en het ontwerpen van de cover, zijn er 9 werken van grafiek opgenomen. Deze staan aan het begin van elk hoofdstuk en lopen iets door op de aansluitende pagina’s. Ze zijn grotendeels gemaakt via de sjabloontechniek die ook veel gebruikt is door Hendrik N. Werkman. Daarnaast heb ik een enkele keer de inktroller zelf direct op papier de vrije hand gegeven. Het was een feest om in de veelheid aan drukwerk die er was ontstaan naar composities te zoeken die aansloten bij de tekst zonder te veelzeggend te zijn.

 

Ontwerpproces

      

      

      

      

 

Het boek heeft een stofomslag met grafisch werk in duotoon dat doorloopt op de schutbladen. Het omslag (hardcover) is van prachtig groen papier van Winter & Company en voorzien van een blinddruk van een deel van een van de illustraties. Het boek telt 216 pagina’s en heeft een leeslint. De letter die gebruikt is, de beweeglijke Adobe Caslon, volgt de personages in het boek op de voet. Voor de titel Liefde, liefde zijn de woorden aan elkaar gesmeed via de f en de punt op de i, met behoud van de eigen ruimte.

Het boek komt 2 juni uit en is te bestellen via Uitgeverij Nachtwind.

 

Stofomslag en enkele pagina’s binnenwerk

 

Inrichting etalages

Doordat alle boekpresentaties zijn komen te vervallen in verband met het coronavirus, hebben we een aantal etalages ingericht om het boek onder de aandacht te brengen. Hieronder enkele foto’s van de etalage van de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen (NH).

 

      

 

Credits

© 2020 uitgever Nachtwind; auteur Fleur Bourgonje; ontwerp & grafiek Angelique Kleijne; productie Hapé Smeele; letter Caslon | Adobe; papier Winter & Company Wibalin Natural Green, 120g (omslag) en Cotton White, 120g (stofomslag); Arctic Paper Munken Print White 1.5, 100g (binnenwerk) en 150g (schutbladen); drukker Drukkerij Raddraaier SSP; binder Boekbinderij Van Waarden

Hier vind je meer informatie over Fleur Bourgonje. De auteur ontving voor het schrijven van deze roman een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Het boek is te verkrijgen via Nachtwind en de boekhandel, ISBN 978 90 821434 9 2.